Izbornik

Troškovi osobnih vozila i reprezentacija – najdraži poslovni troškovi hrvatskih poduzetnika ( II. dio)

U prethodnoj objavi  osvrnuli smo se na troškove osobnih vozila.

Kao što smo i najavili u  ovom Blogu se bavimo  reprezentacijom, tj. darivanjem i ugošćenjem poslovnih partnera.

Pazite  - poslovnih partnera, a ne rodbine, prijatelja i zaposlenika!

Pod troškovima reprezentacije smatraju se:

Osnovica poreza na dobit uvećava se od početka 2017. godine za 50% troškova reprezentacije (ranije 70%), što znači da 50% troškova nastalih iz poslovnog odnosa s poslovnim partnerom predstavlja porezno prihvatljiv trošak. Poslovnim partnerima smatraju se osobe s kojima postoji poslovni odnos ili se očekuje da će se takav odnos uspostaviti.

PDV obračunan na računima za isporučena dobra ili obavljene usluge, odnosno poreza obračunanog pri uvozu dobara, koja služe za reprezentaciju u vezi s ugošćivanjem i darivanjem poslovnih partnera, ne može se odbiti kao pretporez.

Povremeno davanje poklona pojedinačne vrijednosti do 160,00 kn bez PDV-a ne smatra se isporukom dobara uz naknadu, što znači da ne podliježe PDV-u, pod uvjetom da se pokloni ne daju istim osobama i da ne postoji pravna obveza ili obveza protuisporuke odnosno protuusluge primatelja dobra. Kako se ovakvo davanje ne bi smatralo isporukom, istoj osobi u jednom tromjesečju može se dati najviše jedan poklon. Dakle, reprezentacijom se ne smatra davanje poklona u vrijednosti do 160,00 kn (bez PDV-a) u uz uvjet da se daju povremeno i ne istim osobama.

Darovi sa ili bez utisnutog znaka tvrtke ili proizvoda dani poslovnom partneru u vrijednosti većoj od 160,00 kn smatraju se troškovima reprezentacije. Za nabavu dobara i usluga za potrebe reprezentacije ne može se odbiti pretporez (PDV).

Obzirom da odbitak pretporeza po ulaznim računima što se odnose na troškove reprezentacije nije dozvoljen uopće, ukupan iznos računa (s uključenim PDV-om) predstavlja trošak poduzetnika. Stoga porezno nepriznati dio rashoda reprezentacije, određen u visini 50% (s uključenim PDV-om), trajno uvećava osnovicu poreza na dobit.

Kada je riječ o obveznicima poreza na dobit, koji su izabrali utvrđivanje porezne osnovice prema novčanom načelu, oni uvećavaju poreznu osnovicu za nepriznate troškove reprezentacije uz primjenu novčanog načela, odnosno povećat će poreznu osnovicu za 50% troškova reprezentacije samo ako su ti troškovi stvarno realizirani, tj. plaćeni. Dakle, u razdoblju u kojem su troškovi reprezentacije plaćeni, ovi porezni obveznici mogu priznati kao porezno dopustiv rashod 50% troškova reprezentacije, te u istom razdoblju trebaju uvećati poreznu osnovicu za 50% realiziranih troškova reprezentacije.

I od sada, kada se sljedeći put službenim vozilom odvezete na izlet s obitelji i na račun društva se počastite ukusnim ručkom  ili samo pićem i kavom,  sjetite se propisa na koje smo vas upozorili ….

….. ili nam se obratite s povjerenjem da zajedno sagledamo vašu situaciju i predložimo optimalnu varijantu. 

 

© 2024 KSB POSLOVANJE. Sva prava pridržana. Izrada web stranica Virtus Dizajn