Izbornik

Znate li koje su prednosti i dodatne usluge koje možete dobiti od dobrog računovodstvenog servisa?

Na samom početku poslovanja pokušali smo se predstaviti svojom WEB stranicom.

Ipak, osim tog predstavljanja u budućnosti ćemo nastojati komunicirati i približiti se našim i „tuđim“ korisnicima i putem BLOG-a.

Na taj način vas želimo informirati o poslovnim novostima i/ili podijeliti s vama iskustva iz prakse, a koja ćemo smatrati važnim i/ili zanimljivim.

Većina poduzetnika angažira računovodstveni servis jer to nužno mora kako bi zadovoljili zakonsku obvezu vođenja poslovnih knjiga o čemu zaista „pojma nemaju“ i  uopće ih ne zanima. Posljedično na isto gledaju kao na trošak koji je s njihovog stajališta nepotreban, ali jeftiniji od zapošljavanja osobe u svom subjektu. Logično onda nastoje maksimalno sniziti „nepotreban“ trošak i traže pružatelja usluge po što nižoj cijeni.

Na našem malom tržištu ponuda knjigovodstvenih usluga (tu već krećemo s  različitim pojmom – knjigovodstvenih, ne računovodstvenih!)  je velika pa je logičan i trend snižavanja cijena do krajnjih granica.

Obzirom da u Hrvatskoj još uvijek poslovne knjige mogu voditi osobe bez iskustva i adekvatnog obrazovanja samo na temelju završenih kratkih tečaja iz osnova knjigovodstva, nažalost u praksi često srećemo knjigovodstvene urede koji vode poslovne knjige svojim korisnicima bez puno znanja i razumijevanja i time posao pravih, stručnih računovođa srozavaju na puki unos poslovnih transakcija u računalni program.

Kod pravih računovođa i njihovih računovodstvenih (ne knjigovodstvenih!!!) servisa to nije tako. Oni razumiju poslovne procese i uzročno posljedične odnose te važnost pravovremenih i točnih financijskih izvješća. Znaju se i „poigrati“ s istima te savjetovati korisnike što se može uljepšati ili poboljšati – naravno sve u okvirima pozitivnih propisa. Oni će znati savjetovati svoje klijente o promjenama zakonske regulative i načinima poboljšanja poslovanja, znati će točno i na klijentu  razumljiv način objasniti što se u poslovnom subjektu smije, a što ne smije, moći će objasniti što će biti dobro, a što loše za poslovne rezultate poduzetnika. Znaju kontrolirati i upravljati troškovima i još mnogo drugog…..

Znate li da najveći broj korisnika računovodstvenih servisa koristi samo jedan tip usluge koju računovodstveni servis pruža? A znate li da to ne mora biti tako?

Namjera ovog teksta nije pisati vam o knjiženjima poslovnih transakcija,  financijskim izvješćima, poreznim propisima i ostalim  temama kojima se bave knjigovođe i računovođe, već vam želimo pomoći da iskoristite sve mogućnosti koje ozbiljni računovodstveni servisi mogu ponuditi svojim klijentima.

Otvaranje trgovačkog društva čini se naizgled jednostavno. Osobito otkad kod nas postoji mogućnost osnivanja  j. d. o. o. (jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću) za koji vam na prvi pogled treba samo 10,00 kn temeljnog kapitala. Prikupite sve potrebne papire, uplatite nekoliko stotina kuna za javnobilježničke usluge, sve predate u Hitro.hr i u roku od par dana postajete “sam svoj gazda”.

Ali to je tek početak. A gdje je planiranje prihoda? Kalkulacija potrebnih novčanih sredstava? Analiza tržišta i projekcija troškova? A tek dobit iz poslovanja koju morate ostvariti jer u protivnom poslovanje nije održivo? E, to su vam pravi izazovi koji vas čekaju onog dana kad se počnete boriti na tržištu.

I tu dolazimo do trenutka kada već na prvom koraku možete dobiti dodanu vrijednost koju pravi računovodstveni servis može pružiti svom klijentu, a to je financijsko i poslovno savjetovanje.

Iskoristite priliku da već prije osnivanja svog novog poslovnog subjekta dobijete savjete stručnjaka koji vas mogu spasiti velikih izazova i pomoći vam i olakšati  već prve korake vašeg poduzetništva.

Ako upravo sada razmišljate o započinjanju suradnje s novimračunovodstvenim servisom ili pak razmišljate o promjeni iste, iskoristite priliku da s pravim pružateljem uslugeostvarite suradnju koja će biti plodonosna za obje strane i u kojoj ćete vi dobiti više od pukog knjigovodstva.

I za sam kraj!

Kako se autorica ovog teksta svakodnevno susreće s objašnjavanjem razlike između knjigovodstva i računovodstva, evo definicija koje su naučene još na fakultetu prije punooo godina:

U stranoj  literaturi prevladava shvaćanje da je RAČUNOVODSTVO  širi pojam od knjigovodstva, odnosno da je knjigovodstvo samo sastavni dio računovodstva.

Definicija računovodstva ima puno, a autorici je  najdraža: „Računovodstvoje sredstvo analiziranja i kontroliranja poslovanja i planiranja budućih akcija.“

Za razliku od računovodstva, knjigovodstvo predstavlja praćenje i evidentiranje samo proteklih poslovnih događaja, dakle bazira se na prošlosti.

Ako vam treba dodatnih objašnjenja, slobodno nas upitajte!

© 2024 KSB POSLOVANJE. Sva prava pridržana. Izrada web stranica Virtus Dizajn